Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet Romániában a Blue Air légi társaság

Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet Romániában a Blue Air légi társaság

Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet a Blue Air légi társaság, amely a második legnagyobb szereplő a román légi közlekedési piacon.

A román diszkont légi társaság áprilisban kért és kapott a román kormánytól kedvezményes, mintegy 300 millió lej (61,5 millió euró) hitelt azért, hogy fedezze a koronavírus-járvány okozta leállás következtében felhalmozott veszteségeit és megmeneküljön a csődtől.

A kabinet korábban sürgősségi kormányrendelettel döntött a hitel folyósításáról. Ezt a jogszabályt utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a szenátus első házként elutasította szerdán a sürgősségi rendeletet arra hivatkozva, hogy a román államnak nem kellene támogatnia egy magáncéget, amely ráadásul az állami Tarom légi társaság konkurense. Ebben a kérdésben az utolsó szava a képviselőháznak lesz, amely később dönt ügydöntő házként a sürgősségi kormányrendelet sorsáról.

Csütörtökön este a Blue Air egy nyíl levelet intézett a szenátushoz, amelyben kifejtette, hogy a felsőház tévesen értelmezte a piaci helyzetet, hiszen amennyiben a légi társaság nem kapja meg a kedvezményes hitelt, csődbe megy, és ezáltal megszűnik az egyik fontos adófizető vállalat. Emellett azzal sem értenek egyet, hogy a Tarom vetélytársuk lenne, hiszen a Blue Air szerint az általuk lefedett útvonalakat nem a Tarom fogja megszerezni, hanem a Blue Air másik vetélytársa, a piacvezető Wizz Air, amely a román diszkont légi társaság szerint már átvett több olyan útvonalat, amelyet a Blue Air fedett le eddig. A vállalat szerint szeptemberben a Wizz Air biztosította a romániai légi közlekedés 60 százalékát.

A Blue Air július elején csődegyezségi eljárást kezdeményezett számlái zárolása elkerülése érdekében. Az eljárás során vállalta, hogy a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot ütemez át, de ezt csak az állami hitel igénybevételével tudja megtenni. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük