Az amerikai kormány diplomáciai képviseletté nyilvánítja a kínai Konfuciusz Intézetek Központját

Az amerikai kormány diplomáciai képviseletté nyilvánítja a kínai Konfuciusz Intézetek Központját

Washington diplomáciai képviseletté nyilvánítja az Egyesült Államokban működő kínai Konfuciusz Intézetek központját – jelentette be csütörtökön kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A Szlovéniában tárgyaló Mike Pompeo külügyminiszter aláírásával kiadott közlemény leszögezte: a döntéssel a tárca jelzi, hogy „a Konfuciusz Intézet az, ami, vagyis olyan intézmény, amely Peking propagandáját terjeszti a világban és rosszindulatú befolyásolási kampányt folytat amerikai egyetemi campusokon és tanórákon”.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „a Konfuciusz Intézeteket Kína finanszírozza és részét képezik a Kínai Kommunista Párt apparátusának”. Pompeo kiemelte azt is: e döntéssel a kormányzat meg akarja teremteni annak lehetőségét, hogy az oktatási intézmények megfelelő információk birtokában dönthessenek arról, „megengedjék-e a Kínai Kommunista Párt által támogatott programok folytatását, és ha igen, akkor milyen formában”. Hozzáfűzte, hogy a kormányzat biztosítani akarja, hogy az amerikai egyetemi hallgatók továbbra is tanulhassanak kínaiul és megismerkedhessenek kulturális kínálatukkal, de szeretné elérni, hogy ezt „a Kínai Kommunista Pártnak és segítőinek manipulációitól mentesen tehessék”.

Az Egyesült Államokban jelenleg 75 Konfuciusz Intézet működik, ezek közül 66 különböző egyetemeken tevékenykedik. Az intézetek nyelvtanfolyamokat és kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődőknek, és közvetlen céljaik közé tartozik még a kulturális kapcsolatok fejlesztése.

David Stilwell, a State Department (amerikai külügyminisztérium) ázsiai főosztályának vezetője a sajtót tájékoztatva elmondta: a döntés nem jár az intézménynek bezárásával, csupán a washingtoni székhelyű „anyaintézetre”, azaz az összes Konfuciusz Intézetet összefogó központra vonatkozik, amelynek külképviseletként kell regisztráltatnia magát. „Csupán kérni fogjuk őket, hogy számoljanak be az Egyesült Államokban folytatott tevékenységükről” – tette hozzá Stilwell.

Az amerikai külügyminisztérium és az oktatási tárca már tavaly ősszel kilátásba helyezte a Konfuciusz Intézetek szigorúbb ellenőrzését. A republikánus többségű amerikai szenátus pedig az idén júniusban törvényjavaslatot is elfogadott az amerikai egyetemeken működő intézetek szigorúbb ellenőrzéséről, amit az egyetemek hatáskörébe utalt. A törvényjavaslatról a demokrata párti többségű képviselőház még nem szavazott. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük