február 25, 2021
angol-magyar szótár

Angol szótár érdekességek

Angol szótárral kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttünk össze nektek.

Az első angol szótár

Az első angol szótár a Table Alphabeticall volt, melyet Robert Cawdrey adott ki még 1604-ben. Nagyjából 3000 szót tartalmazott, és nem is megmagyarázta a szavakat, hanem inkább a szinonimákkal írta körbe azokat.

A legbonyolultabb angol szó

A legbonyolultabb szó az szótár gyűjtemények lapjain a set (set jelentése magyarul), mely 1989 óta őrzi első helyét. Magában az Oxford English Dictionary-ban is 430 magyarázata van, de a 101Dictionary angol-magyar szótár is 141 jelentést listáz róla magyarul. Ez elég ritka, a legtöbb angol szónak csupán néhány magyar megfelelője van.

Az Oxford English Dictionary következő kiadása 2037-re várható, addigra az első helyet jó eséllyel átveszi a run (run jelentése magyarul), várhatóan 645 jelentéssel. Ez nem csoda, a 101 Dictionary angol-magyar fordító is 132 jelentést listáz róla, és a magyar nyelv kissé lemaradva veszi át az angolból a jelentéseket.

A legbonyolultabb szó címéért kiváló eséllyel indul a pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis is, ami egy tüdőbetegség neve, és összesen 45 karaktert tartalmaz. De ez még nem minden! A titin becenevű protein teljes tudományos neve összesen 189819 karaktert tartalmaz, ezzel nem csak a valaha kitalált leghosszabb angol szót, hanem a világ leghosszabb szavának megtisztelő címét is elnyerte.

Gyilkos angol szótár készítő

Az angol szótár példányok készítőinek egy érdekes egyénisége volt William Chester Minor, aki, miután megjárta az Amerikai Függetlenségi Háború poklát, skizofréniában szenvedett. Egy éjjel lelőtt egy járókelőt, akit szellemnek hitt, és ekkor elmegyógyintézetbe zárták.

angol szótár egy oldala

Ott betársult az Oxford English Dictionary levelező önkéntesek rendszerébe, és szavakat küldött be a szótár készítőjének, James Murray-nek. Murray nem tudta, hogy Minor egy elmegyógyintézet vendége, és az egyik legtermékenyebb szerzőnek tartotta. A két férfi csak 20 évvel a gyümölcsöző munkájuk kezdetét követően találkozott először.

Új szavak

Az angol szótár kiadásokba folyamatosan érkeznek az új szavak, évente legalább 1000. 2018-ban például a Merriam-Webster, az egyik legnagyobb szótárgyártó, csak áprilisban 640, míg szeptemberben 841 szót adott hozzá a szótárához.

Ha tetszett a bejegyzés, látogassatok el a 101Dictionary online angol-magyar szótár oldalaira is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük