angol magyar fordito

9 brutál tény az angol nyelvről

9 olyan tényt szedtünk össze nektek, amelyektől eldobjátok a hajatokat. Mi szóltunk! 🙂

1. Minden 98. percben újabb angol szó képződik

Hihetetlen, de az év minden napján, minden 98. percben egy-egy újabb angol szó kezdi meg útját a nyelvfelhasználók fel. Ez majdnem 15 új szót jelent naponta!

2. A time a leggyakrabban használt főnév

Az angol nyelvben a time a leggyakrabban használt főnév. Ebben lehet valami, mert gondolj csak bele, hányszor kérdezel rá te egy nap, hogy „What’s the time”?

3. Egy szótagos bajnok

A scraunched a leghosszabb, egy szótagból álló angol szó. A scraunched jelentése magyarul: a kavicson haladó autó hangja. A másik hasonló szó a strengthed volt, de ezt már nem használják az angol szótár oldalakon, elavult.

4. A long time no see a kínaiból érkezett

Az angolok gyakori üdvözlése, a long time no see a kínai kifejezés tükörfordítása. A mandarin nyelvből származik, és ott így írják: hao jiu bu jian.

5. Kilencbetűs csodaszó

A startling az egyetlen olyan kilencbetűs szó, melyből, ha folyamatosan elveszünk egy-egy betűt, végig értelmes szavakat kapunk:

  • startling jelentése magyarul: elképsztő
  • starting jelentése magyarul: elindulás
  • staring jelentése magyarul: bámulás
  • string jelentése magyarul: húr
  • sting jelentése magyarul: fullánk
  • sing jelentése magyarul: énekel
  • sin jelentése magyarul: bűn
  • in jelentése magyarul: -ban, -ben
  • i

6. Az i és j karaktereken lévő pontnak neve van

Az i és j karaktereken lévő pontnak külön neve van az angol nyelvben. Ezt a pontot a tittle szóval illetik a nyelvészek.

7. Francia mottó az Egyesült Királyság címerén

Érdekes, de az Egyesült Királyság hivatalos címerén lévő felirat francia, a Dieu et mon droit kifejezést mutatja. Angolul azt jelenti, hogy God and my Right.

8. Minden évben 1000 új szó kerül be az OED-be

Az Oxfold English Dictionary ugyanaz az angoloknak, mint a magyaroknak az A Magyar helyesírás szabályai. Az OED-t is folyamatosan frissítik, és évente nagyjából 1000 új szó kerül bele.

9. Scrabble nyerő séma

A scrabble legtöbbet érő szava elvileg a Oxyphenbutazone szó lenne, de még soha senki nem tudta kirakni. Ugye ez az a játék, ahol a felhúzott betűkből értelmes szavakat kell kirakni, és ezekért pont jár. Talán neked majd sikerül egyszer?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük