Magyar Digitális Könyvtár

Hallgassa Ön is arádiót
2018. szeptember 23. - A Magyar Digitális Könyvtárban 321 dokumentum található!

Kölcsönzési útmutató

Üdvözöljük a Magyar Digitális Könyvtárban!

Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogy miképp intézheti kiválasztott dokumentumok kölcsönzését. <videó> Amennyiben a Digitális Könyvtár teljes működésére kíváncsi, klikkeljen ide.

Ahhoz, hogy a Magyar Digitális Könyvtárból kikölcsönzött dokumentumokat meg tudja jeleníteni számítógépén mindenképpen szüksége lesz egy Adobe e-Book reader-re (Adobe Digital Editions). Ezt az olvasó programot ingyenesen letöltheti a főoldalon található link segítségével. Amennyiben nem rendelkezik Adobe e-Book reader-rel (Adobe Digital Editions) és segítséget szeretne kapni <videó> a program telepítéséhez kérem kattintson ide.

A Magyar Digitális Könyvtárból történő kölcsönzéshez - be kell jelentkeznie az azonosítójával és a jelszavával a „Belépés a könyvtárba” menüpont alatt (a belépéshez történő segítségnyújtáshoz klikkeljen ide). Amennyiben nem rendelkezik azonosítóval és jelszóval, akkor előbb regisztrálnia kell. <videó> A regisztrációhoz segítséget itt kaphat.

Belépés után <videó> a kiválasztott dokumentumokat kikölcsönözheti, vagy akár a könyvespolcára is teheti (a Digitális Könyvtár könyvespolc funkciójának ismertetéséhez kattintson ide).

  • A kölcsönzéshez minden dokumentum esetén kattintson a „részletek” gombra.
  • A megjelenő ablakban kell kiválasztania a kölcsönzési időt. A kiválasztott időtartam mellett automatikusan megjelenik a felhasználási díj, melyet kölcsönzéskor a Digitális Könyvtári számlájáról von le a rendszer (Digitális Könyvtári számlájának feltöltéséhez segítséget itt kaphat).
  • Ha kiválasztotta a kölcsönzési időt, kattintson a „letöltés indítása” gombra.
  • A részletek ablakban megjelenik a kölcsönzött dokumentum neve. A dokumentum letöltéséhez kattintson a „licenc letöltése” gombra.
  • Ebben az esetben egy „.acsm” kiterjesztésű fájlt fog a gépére letölteni, melyet a „Digital Editions”-ben megnyitva töltődik le a dokumentum a számítógépére (a letöltött fájlt 30 percen belül meg kell nyitnia a „Digital Editions”-ben különben a licence lejár).
  • Ingyenes könyvek esetén, automatikusan elindul a „Digital Editions” és letöltődik a dokumentum.

A kikölcsönzött dokumentumok jogvédelméről bővebb információt kaphat a „Digital Editions”-ben a dokumentum paraméter ablakában („Item info”). Figyeljen arra, hogy – bizonyos dokumentumok esetén, amelyik gépre letöltötte, csak azon a számítógépen fogja tudni olvasni.